7 zdravih razlogov za pitje črnega čaja

Čaj in zdravje

Črni čaj je najbolj popularen med čaji. Naj bo jutro ali večer, bodisi močan ali blag, bodisi sladkan ali čist: preprosto se lahko izklopite s skodelico vročega čaja. Kakšne učinke ima črni čaj na zdravje? Kot vsi “pravi” čaji je tudi črni čaj sestavljen iz posušenih listov čajevca (Camellia sinensis). Gojijo ga kot poljščino na Kitajskem, v Indoneziji in na Šrilanki, izvažajo pa jih tudi iz drugih držav. Črni čaj je absolutna klasika, ki je priljubljena pri mnogih. Približno 75 odstotkov vseh čajnih listov, pobranih na Kitajskem, se predela v črni čaj. Ali se čajni listi spremenijo v zeleni, beli, oolong ali črni čaj, je odvisno od nadaljnje obdelave. V nasprotju z drugimi čaji čajnega grma je za črni čaj značilno, da je popolnoma “fermentiran”. Izraz fermentacija, ki se uporablja v tem kontekstu, pa ni povsem pravilen – ker gre dejansko za oksidacijo: postopek izdelave vključuje lomljenje celičnih sten čajnih listov. Posledično različne sestavine reagirajo (oksidirajo) skupaj s kisikom in tvorijo arome in tako imenovane polifenole. V resnični fermentaciji bi mikroorganizmi ali encimi povzročili, da se nekatere snovi pretvorijo v druge. Vendar pa pri proizvodnji čaja to ne drži.

1 – 7 razlogov: Zmanjša tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni

V kitajski študiji so znanstveniki pregledali 957 starejših. Raziskovalci so ugotovili, da redno uživanje črnega čaja lahko zmanjša tveganje za kognitivno staranje za 50 odstotkov. Študija je pokazala tudi, da bi tisti, ki nosijo gen APOE-e4 in so zato bolj ogroženi za Alzheimerjevo bolezen, lahko dosegli zmanjšanje kognitivne okvare do 86%.

2 – 7 razlogov: Spodbuja zdravje srca

V drugi raziskavi so znanstveniki preučili učinke črnega čaja na tveganje za koronarno arterijsko bolezen. Analizirali so več kot 350.000 moških in žensk med 30. in 79. letom. Po sedmih letih so končali študijo in ugotovili, da je uživanje črnega čaja povezano z zmanjšanim tveganjem za koronarno arterijsko bolezen.

3 – 7 razlogov: Znižuje stresne hormone

Raziskave so pokazale, da lahko črni čaj pomaga zmanjšati sproščanje stresnih hormonov. V eni raziskavi je bilo 75 zdravih pivcev čaja razdeljenih v dve skupini. Znanstveniki so dali skupini, da pije črni čaj. Druga skupina je dobila pijačo s podobnim okusom, ki pa ni vsebovala aktivnih sestavin črnega čaja. Skupine so bile postavljene v različne stresne situacije. Po šestih tednih so raziskovalci ugotovili nižjo raven kortizola (stresnega hormona) pri pivcih črnega čaja kot v skupini, ki je dobivala placebo. Raziskovalci tudi odkrijejo, da je skupina pila črni čaj in si hitreje opomogla od stresnih situacij.

4 – 7 razlogov: Lahko pomaga pri raku

Črni čaj je pomemben vir flavonoidov. V študiji iz leta 2013 so znanstveniki preučili učinke črnega čaja, bogatega s flavonoidi, na tveganje za raka prostate pri več kot 58.000 moških. Raziskovalci so odkrili, da je povečana vsebnost flavonoida v črnem čaju povezana z manjšim tveganjem za rak prostate.

5 – 7 razlogov: Zmanjša tveganje za diabetes

Študija, objavljena v reviji Diabetologia, je preučila razmerje med črnim čajem in sladkorno boleznijo tipa 2. Študija se je nanašala na 40.011 udeležencev. Po desetih letih so raziskovalci končali študijo in ugotovili, da je pitje črnega čaja in kave povezano z zmanjšanim tveganjem za diabetes tipa 2.

6 – 7 razlogov: Ima antibakterijske lastnosti

Črni čaj ima močne antibakterijske in antioksidativne lastnosti. Raziskave so pokazale, da imajo fenolne spojine v črnem čaju sposobnost zaviranja nekaterih vrst bakterij. Pokazalo se je, da mešanje črnega čaja in medu preprečuje številne škodljive simptome, ki jih povzročajo bakterije, vključno razjede.

7 – 7 razlogov: Pomaga pri vnetem želodcu

Črni čaj lahko pomaga tudi pri želodčnih težavah. Tanini v črnem čaju imajo protivnetni učinek na črevesje. To lahko pomaga pomiriti črevesje in pomaga, da vnetje popusti. Čaj lahko pomaga tudi pri zaustavitvi driske. O tem je objavljena tudi študija.

Vir: http://www.die-gesunde-wahrheit.de