ZELIŠČNI ČAJ

Izvirajo iz starodavnih znanj – zeliščni čaji so v zgodovini medicine nepogrešljivi. Ali v zeliščarstvu ali tradicionalni kitajski medicini: Zelišča še vedno igrajo pomembno vlogo pri zdravljenju številnih manjših težav. Zeliščni čaj ne prihaja iz čajnega grma, temveč iz posušenih delov drugih rastlin. Tako kot “pravi” čaji tudi ti ne vsebujejo kalorij. Toda vitamini, minerali in eterična olja zagotavljajo lastnosti, ki spodbujajo zdravje. Vendar jim primanjkuje kofeina (izjema: mate čaj).

Rastline in zelišča za zeliščne čaje večinoma gojimo na majhnih površinah ali rastejo prosto. Glede na rastlino so glavna rastna območja predvsem v južni in vzhodni Evropi, južni Ameriki, Egiptu in na Kitajskem. Povpraševanje po lokalnih zeliščih narašča že nekaj let.

Učinek čaja
Učinki različnih zeliščnih čajev so dobro znani. Na primer: čajna mešanica, ki so ji dodali koreninske dele pravega baldrijana, velja za antispazmodično, pomirjujoče in anti-dražilno.

Dodatek posušenih zelišč maline ali njenih listov pomaga pri diareji, medtem ko imajo navadni plodovi vrtnice, popki vrtnic pomembno vlogo kot sestavina diaprotičnih čajev.

Še vedno zelo priljubljena poprova meta, katere listi so zaradi antispazmodičnih in nadrobnosti, žolčnih in razkužilnih lastnosti eteričnega olja vsebovani v zeliščnih čajih, je še vedno zelo priljubljena.
Zeliščni čaji so aromatizirani z različnimi dodatki. Ni redkost, da koščki jagode, jabolka ali ingverja, pomarančne lupine, cimetovega lubja ali limonske trave zagotavljajo zaokroženo aromo. Zeliščni čajni mešanici pogosto dodajajo domače rastline.