ROOIBOS

Čaj rooibos so v Južni Afriki poznali in ljubili že več kot 100 let. Leta 1930 ga je znanstvenik dr. P. le F. Nortier začel gojiti v nasadih, ki so ga do tedaj gojili kot divjo rastlino v gorah Cedarberg na Kapi.

Poskus uporabe divje rastline kulturno in ekonomsko je bil uspešen. Posebnost je, da lahko ta čaj raste in cveti le v Južni Afriki – in nikjer drugje na svetu.

To je zato, ker ta čaj potrebuje prav posebno mikroklimo, posebno zemljo, da lahko ustvari takšno kakovost, kot je čaj rooibos. Čaj rooibos potrebuje zimski dež in peščeno dno regije Cedarberg, ki je zelo specifična regija. Tu na višinah boste našli najboljši rooibos, ki je trenutno na voljo po vsem svetu.

Brezkofeinski rooibos pomaga odpraviti želodčne in prebavne težave, kot so slabost, bruhanje, zgaga, želodčne razjede in zaprtje. Vsebuje antispazmodična sredstva, ki lajšajo krče v želodcu in dojenčkove kolike ter pomagajo pri soočanju z alergijami, kot so seneni nahod, astma in ekcem.

Rooibosov čaj lahko uživate na več načinov. “Normalen” način je, da čaj nalijemo v cedilo za čaj ali v mrežo, nalijemo vročo vodo in pustimo, da se čaj strmi nekaj minut. Brez težav lahko dodamo sladkor, limono ali celo med ali toplo ali hladno mleko. Dejstvo, da ima sam rooibosov čaj fino sladkost, prav tako ne vsebuje kofeina, nima grenkega okusa kot navadni čaj, zaradi česar ga pogosto uživamo brez sladkorja!