MATCHA ČAJ – najbolj zdrav čaj na Japonskem

Svetlo zelena tradicionalna pijača iz Japonske, čaj matcha, narejen iz zmletega listja zelenega čaja, velja za super pijačo, ki spodbuja zdravje, pomaga pri izgubi teže in ob rednem uživanju celo preprečuje, da bi se pojavile resne bolezni. Je to res? Je matcha čaj tako zdrav?

Doslej je manjkalo sistematičnih raziskav, zlasti za čaj matcha. Toda tisoče prepričljivih raziskav o zdravstvenih učinkih zelenega čaja lahko prenesemo na matcha čaj. Ker matcha ni infuzija čaja, temveč izvleček iz celega svežega čajnega lista, je delež koristnih sestavin mnogokrat večji kot pri navadnem zelenem čaju.

Strokovnjaki in ljubitelji matcha čaja so že dolgo prepričani na podlagi lastnih izkušenj: matcha čaj te prebudi na zdrav način, močnega in sposobnega koncentracije, blagodejno vpliva na celoten metabolizem, ima odličen okus in je tudi pravi jack vseh poklicev v kuhinji: ne samo, da z njo lahko mešamo čaje, koktajle, smoothije in limonade, nastanejo lahko tudi torte, čokolada, sladice, sladoled, solata ali okusne testenine.

POREKLO ZELENEGA ČAJA IN MATCHA ČAJA

Zimzelena rastlina čaja, Camellia sinensis, je prvotno prišla iz Kitajske z vsemi svojimi sortami in njihovo uporabo – tam je bila tisočletja znana kot zdravilna rastlina. Mletje in uživanje celega lista, kot velja za pridobivanje matche, sega v starodavno uporabo čaja kot zdravilnega zelišča.

V 12. stoletju je znanje o pridelavi in ​​pripravi zelenega čaja prišlo na Japonsko: zenski mojster je na Japonsko uvozil tudi matcha čaj, narejen iz prahu, in je sadil čajne grmove po vsej državi. Napisal je knjigo o čaju in jo poimenoval eliksir, ki ohranja življenje.

Budistični menihi so “stimulans” uporabljali za meditacijo dlje in bolj intenzivno. Matcha čaj, v katerem so zaužili vse zmlete liste, se je v 16. stoletju znašel v obredu, čajni slovesnosti. Do danes je pravilno vodenje tradicionalne čajne slovesnosti na Japonskem znak vzgoje in kultiviranega načina življenja. Sprejemanje gostov in pričetek pomembnih srečanj in posvetovanj se prične s čajno slovesnostjo, ki bi jo lahko opredelili tudi kot “ritualizirani časovni izid” ali čas notranjega druženja. Do danes najboljši matcha čaj prihaja iz Japonske. Matcha velja za izvrstno pijačo in le majhen delček njegove proizvodnje najde pot v Evropo.

IZDELAVA ČAJA MATCHA

Čaj pripravimo iz listov čajevca. Konice listov so odlomljene ali pobrani celotni listi. Pri črnem čaju se čajni listi valjajo in fermentirajo. Da bi dobili matcha čaj, so čajne grmovnice pred nabiranjem nekaj časa pokrite s črnimi mrežami ali bambusovimi preprogami, “senčene”. To spodbuja obogatitev nekaterih sestavin, kot so tein, klorofil ali aminokislina teanin in s tem vpliva na okus in očarljivo svetlo zeleno barvo. Pobrane čajne liste nežno obdelamo s paro, posušimo in naj tanjše dele listov predelamo v najboljši prah v mlinih iz granitnih kamnov. Svetlejša je zelena barva, bolj svež je čaj.

Najboljše sorte zelenega čaja na Japonskem še vedno goji le nekaj izvajalcev čajnih vrtov. Če cenite organsko kakovost, lahko izbiro pri nakupovanju nekoliko omejite in za 30 gramov čaja plačate od 20 do 50 evrov ali celo več – vendar se splača.

Kakšen je okus matche?

Matcha čaj bo prepričal vsakogar, ki je pred tem zavrnil zeleni čaj, ker se mu je zdel okus grenak ali nezanimiv: trpinčen, a ne zares grenak, kremast, intenziven, včasih celo saden ali oreščkov, vsekakor pa aromatičen, okus najboljših in najdražjih čajev.

TEIN IN KOFEIN V MATCHA ČAJU

Matcha čaj vsebuje kofein, ki se veže na flavonole in se sprošča le v črevesju.

Najboljši zeleni čaji, predvsem visokokakovostna matcha, vsebujejo tudi ustrezne količine tanina taninske kisline in aminokisline L-theanin, odvisno od vrste čaja. Oba se vežeta na kofein v čajni vodi. Imajo učinek, da se vsebnost kofeina sprosti le v črevesju,kar se izkaže kot blažje in traja dlje. Z dobrim razlogom velja, da pijejo čaj bolj sproščeni ljudje.

Čisti kofein ima rahlo odvajalni učinek in vpliva na centralni živčni sistem. Kofein ima trenutno precej slab ugled. Govorili so celo, da zavirajo rast ploda med nosečnostjo. Uživanje kofeina lahko med drugim povzroči glavobole. In če med nosečnostjo potrebujete spodbudno pijačo, je matcha čaj dobra alternativa kavi.

SESTAVINE

Matcha čaj je tako poseben zaradi visoke koncentracije in posebne kombinacije določenih sestavin. En gram čaja matcha v 80 mililitrih vode – ta količina približno ustreza tistemu, ki se prilega v veliko čajno skodelico ali Matcha posodo in med drugim vsebuje te snovi:

Tein ali kofein 30 mg: Snov ima spodbuden učinek, deluje na srce in prekrvavitev ter pozitivno vpliva na vaše razpoloženje. Poleg tega se poveča sposobnost koncentracije. Tein vas ohranja budne, kadar neugodne okoliščine motijo vaš spanec.

Teanin – posebna aminokislina: Redki aminokislinski teanin je zelo koncentriran v matchi in drugih posebno kakovostnih senčnih čajih z Japonske. Teanine vas tudi naredi živahne, odzivne in dovzetne, hkrati pa zagotavlja sprostitev in polepša razpoloženje. Domneva se, da teanin igra vlogo pri preprečevanju ali zdravljenju možganske kapi, Alzheimerjeve ali Parkinsonove bolezni.

Beljakovine: 0,31 g: Beljakovine so pomembni viri energije in moči, na primer pri dieti, in zagotavljajo pomembne zaloge imunskega sistema telesa. Matcha čaj poleg popolnih beljakovin dobavlja tudi veliko njegovih “gradnikov”, in sicer esencialnih aminokislin, ki so pomembno vključene v vse presnovne funkcije v telesu.

Polifenol ali tanin 0,1 g: Ker zeleni čaj in matcha čaj nista fermentirana, se flavonoli ali tanini še vedno vežejo na čaj, zmehčajo in zavirajo njegove učinke. Še ena dobra lastnost taninov: pomirjajo in razkužijo prebavila, ki jih draži okužba ali nezdrava hrana.

Matcha zeleni čaj vsebuje tudi številne pomembne elemente  in minerale, na primer:

Kalcij 4,2 mg: pomemben za rast kosti in trdnost kosti, veže maščobne kisline v črevesju in tako na primer pomaga pri preprečevanju raka debelega črevesa. Kalcij ima tudi regulacijski učinek na srčno-žilni sistem, zlasti na krvni tlak.

Železo 0,17 mg: Med drugim je železo nujno za celoten metabolizem energije, delovanje celic in transport kisika v krvi.

Kalij 27 mg: Ta element v sledovih je pomemben za živčne in mišične funkcije v telesu.

Vitamini: Zeleni čaj vsebuje vitamine B1, B2, karotin in vitamin C v relativno majhnih količinah: imunski sistem, oči, živci in koža imajo od tega korist.

Katehini: Veliko se govori o katehinih, flavonolih ali grenkih snoveh v zelenem čaju in vse bolj o matcha čaju. Do 40% posušene listne mase sestavljajo katehini. Skupaj s tanini spadajo v polifenole in služijo čajni rastlini za zaščito pred vsemi vrstami patogenov ali škodljivcev.

  • Epigalokatehin galat ali na kratko EGCG je postal še posebej znan, ker so bili dokumentirani njegovi učinki pri preprečevanju raka. Čaji, ki uspevajo v delni senci, kot je matcha, jih razvijejo posebej veliko število.
  • Katehini delujejo kot močni antioksidanti, ščitijo pred vplivi UV sevanja, zavirajo staranje kože in služijo zaščiti celic.
  • Katehini uravnavajo holesterolovo ravnovesje in preprečujejo nastanek zloglasnih žilnih plakov, ki so odgovorni za arteriosklerozo. Katehini lahko preprečijo Alzheimerjevo ali Parkinsonovo bolezen, ki jih povzročajo ti žilni plaki.
  • Poleg taninov katehini dobro delujejo tudi proti prehladom ali prebavnim okužbam, ne da bi vplivali na naravno črevesno floro.
  • Včasih ste opozorjeni, da med nosečnostjo ne pijete pijače z vsebnostjo katehina. Z dvema do tremi skodelicami čaja na dan in zadostno zalogo vitamina C je zagotovljena absorpcija železa in raven folne kisline ostane konstantna. Nikomur ni treba brez skodelice zelenega ali matcha čaja, ki spodbuja prekrvavitev.

 

Kakšen vpliv je matche pri rednem konzumiranju?

Učinki matcha čaja, ki spodbujajo zdravje, se razvijejo z rednim uživanjem. Koncentrirane aktivne sestavine čajne rastline uravnoteženo vplivajo na številne procese v organizmu. Lahko bi domnevali, da so običajni uživalci zelenega čaja skoraj imuni na nekatere bolezni:

 

ORAC-VREDNOST MATCHe

Matcha čaj ima visoko ORAC vrednost v primerjavi z drugimi živili, in sicer 1573 umoleTE / g. ORAC je kratka oblika absorbcijske zmogljivosti kisika, ki lahko ustavi proste radikale in jih naredi neškodljive. Reaktivne molekule kisika v organizmu lahko privedejo do tako imenovanega oksidativnega stresa, ki dolgoročno vpliva na zdravje.

Torej višja je vrednost živila ORAC, močnejše deluje proti oksidativnemu stresu, bolj blagodejno je za zdravje.

ČAJ MATCHA ZA IZGUBO TEŽE

Pitje čaja matcha vam pomaga shujšati. Seveda je za trajnostni uspeh treba ustrezno prilagoditi prehrano in celoten življenjski slog. Ker zeleni čaj in tudi matcha čaj povečujeta osnovni metabolizem in proizvodnjo telesne toplote, poraba kalorij narašča. Grenke snovi v čaju tudi upočasnjujejo potrebo po sladicah.

MATCHA poživi utrujene ljudi

Pitje matche vas osrečuje, a niti hiperaktivno niti živčno. To je posledica edinstvene kombinacije čaja z aminokislino teaninom in taninom. V nasprotju s kavo, ki na kratko požene cirkulacijo, ste po pitju matche fit in sproščeni za več ur.

Vir: http://www.matcha-tee.info/