Kava proti čaju: ali je eden bolj zdrav kot drugi?

Kava in čaj sodita med najbolj priljubljene pijače na svetu, črni čaj pa je najbolj iskana sorta čaja, ki predstavlja 78% vse proizvodnje in uživanja čaja. Medtem ko si oba zagotavljata podobne koristi za zdravje, imata nekaj razlik.

Vsebnost kofeina

Kofein je najbolj raziskan in zaužit stimulant na svetu. Prisoten v številnih običajnih pijačah, vključno s kavo in čajem, je znan po svojih blagodejnih in škodljivih učinkih na zdravje ljudi. Medtem ko je vsebnost kofeina lahko različna, odvisno od časa kuhanja, velikosti serviranja ali načina priprave, ponudi kava dvojno mero kofeina glede na enako porcijo čaja. Vnos kofeina lahko zmanjša tveganje za nekatere kronične bolezni in izboljša športno aktivnost in razpoloženje. Kofein deluje kot močan stimulant za vaš centralni živčni sistem, zato velja za snov, ki izboljšuje rezultate v športu.

Kar zadeva vpliv kofeina na duševno budnost raziskave kažejo, da izboljšuje uspešnost tako preprostih kot zapletenih nalog. Študija pri 48 ljudeh, ki so uživali pijačo, ki je vsebovala 75 ali 150 mg kofeina, je v primerjavi s kontrolno skupino pokazala izboljšane reakcijske čase, spomin in obdelavo. Druge študije kažejo, da lahko kofein zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Še več, zmeren vnos kofeina je povezan z zaščitnimi učinki pred demenco, Alzheimerjevo boleznijo, presnovnim sindromom in boleznijo maščobnih jeter. Kofein je močan stimulans, ki je bil povezan z zaščitnimi učinki pred nekaterimi kroničnimi boleznimi. Kava vsebuje več kofeina na porcijo kot črni čaj, vendar obe pijači lahko prineseta s tem povezane koristi.

Bogat z antioksidanti

Antioksidanti ščitijo vaše telo pred poškodbami prostih radikalov, kar lahko pomaga preprečiti razvoj nekaterih kroničnih bolezni. Tako čaj kot kava sta polna z antioksidanti, predvsem polifenoli, ki prispevajo k njihovemu značilnemu okusu in ščitijo pred boleznimi srca in rakom.

Lahko poveča raven energije

Kava in čaj vam lahko spodbudita energijo – vendar na različne načine.

Kavni učinek povečanja energije

Kofein v kavi zviša raven energije.

Kofein poveča budnost in zmanjša utrujenost s povečanjem ravni  in blokiranjem adenozina. Dopamin je kemični glasnik, ki je odgovoren za živčni učinek kave, saj poveča vaš srčni utrip. Vpliva tudi na sistem nagrajevanja možganov, kar dodaja zasvojenost kavi. Tako kofein z blokiranjem zmanjša vaše občutke utrujenosti. Še več, učinek kave na vaše energijske ravni se zgodi skoraj takoj.

Zato mnogi raje spijejo skodelico kave, ko potrebujejo takojšnjo energijsko povečanje.

Vpliv čaja na energijo

Čeprav je v čaju manj kofeina, je bogat z L-teaninom, močnim antioksidantom, ki prav tako stimulira vaše možgane. Za razliko od kofeina lahko L-teanin povzroči antistresne učinke s povečanjem možganskih alfa valov, ki vam pomagajo, da se umirite in sprostite ne da bi se počutili zaspano.

Študije so pokazale, da vam lahko uživanje L-teanina skupaj s kofeinom – kot v čaju – pomaga pri ohranjanju budnosti, osredotočenosti, pozornosti in ostrine. Ta kombinacija je lahko razlog, da vam čaj daje pomirjujoč in bolj gladek zagon energije kot kava.

Je eden boljši od drugega?

Čeprav je kava povezana z več stranskimi učinki, kot so srčno popuščanje, povečan srčni utrip in visok krvni tlak, raziskave kažejo, da je zmerno uživanje varno. Čeprav se njuna antioksidativna sestava razlikuje, sta kava in črni čaj odlična vira teh pomembnih spojin, ki lahko ščitijo pred različnimi stanji, vključno s srčnimi boleznimi in nekaterimi oblikami raka. Druge zdravstvene trditve, pripisane kavi, vključujejo zaščito pred Parkinsonovo boleznijo in zmanjšano tveganje za diabetes tipa 2 in cirozo jeter. Po drugi strani pa lahko čaj ščiti pred ledvičnimi kamni in artritisom. Kava ima večjo vsebnost kofeina kot čaj, kar je morda dobro za tiste, ki iščejo takojšnjo energijsko rešitev. Vendar lahko pri občutljivih ljudeh povzroči tesnobo in oslabljen spanec. Če ste zelo občutljivi na kofein, je čaj morda boljša izbira. Vsebuje L-teanin, aminokislino s pomirjujočimi lastnostmi, ki vas lahko sprosti, hkrati pa vas vzpodbudi.

Poleg tega se lahko odločite za brezkofeinski napitek in izberete zeliščni čaj, ki je seveda brez kofeina. Čeprav ne bo zagotovili enakih ugodnosti, lahko nudi druge prednosti.

Kava in čaj ponujata podobne koristi za zdravje, vključno z izgubo telesne teže in krepitvami energije. Kljub temu boste morda želeli izbrati eno od druge, odvisno od občutljivosti na kofein.

Ugotovitev

Kava in črni čaj lahko pomagata pri hujšanju in zaščiti pred nekaterimi kroničnimi boleznimi z različnimi presnovnimi procesi.

Poleg tega lahko visoka vsebnost kofeina v kavi hitro poveča energijo, medtem ko kombinacija kofeina in L-teanina v črnem čaju ponuja postopno povečanje energije.

Obe pijači sta zdravi in ​​varni v zmernih količinah, zato se lahko zmanjšata kot osebna želja ali občutljivost na kofein.