VREČKE ali RAZSUTI ČAJ

Čajna kultura se lahko zelo razlikuje po vsem svetu in se pogosto razlikuje po tem, kako je pripravljena in kaj ji dodajamo. Na primer, mleko in sladkor sta na več mestih pogosta, vendar potujte v Rusijo in bolj verjetno boste v čaju našli marmelado. Poleg tega je največja razlika, ko gre za čaj, ali je v vrečki ali kot razsut listni čaj. Preverimo razlike in nekaj prednosti in slabosti obeh strani te neskončne razprave za stoletja. Razsut čaj proti čajnim vrečkam, kakšna je razlika?

Čajne vrečke so morda nekoliko bolj priročne, a razsuti čaj vam s svojimi celimi listi postreže z antioksidanti in drugimi zdravilnimi lastnostmi. Toda koliko razlike je v resnici? Je celi listni čaj pravzaprav tako neprijeten za pripravo? In ali čaja iz čajnih vrečk res primanjkuje vseh dobrot, zaradi katerih je razsuti čaj tako cenjen?

Eden od razlogov, da ljudje izberejo čaj v vrečah raje kot razsutičaj je, da ga je preprosto lažje pripraviti. To, da lahko vrečko potopite v vročo vodo in jo nato, ko je končana, preprosto odvržete, je samo po sebi enostavnejše kot dodajanje dodatnega koraka uporabe čajnika in nato čiščenje pozneje.

 Na splošno so čajne vrečke nekoliko bolj priročne, če smo tukaj popolnoma pošteni, vendar je to resnično njihova edina prednost.

Razlike med razsutim čajem in tradicionalnimi čajnimi vrečkami so številne. Listi, ki se uporabljajo v večini vrečk, so pravzaprav “prah in ostanki” iz zdrobljenih čajnih listov. To je velika razlika kakovosti v primerjavi s čajem iz celih listov. Drobno zdrobljeni listi čaja so izgubili večino svojih eteričnih olj in arom. Ko se strdijo, sproščajo več taninov kot celoten listni čaj, kar ima za posledico grenki okus. Tudi material, oblika in velikost vrečk so pomembni dejavniki. Večina čajnih vrečk omejuje čajne liste in jim preprečuje, da bi se razširili na svoj polni okus in aromo.

 

Čeprav vam vsak dan ne omogoča časa in orodij, potrebnih za pripravo razsutih čajev, to še ne pomeni, da morate za udobje ogrožati kakovost. 

 

Celi čajni listi vam nudijo več okusa, vonja, antioksidantov in užitka, kot drobni lističi in čajni prah v večini čajnih vrečk, ki se množično proizvajajo. Običajne čajne vrečke so proizvedene v industrijskem obsegu in lahko dolgo časa sedijo v skladišču ali na polici, preden pridejo do vas. To listje nizke kakovosti običajno nabirajo, obdelujejo in pakirajo stroji.

Poleg tega so vse sestavine, ki jih najdemo v pravem razsutem čaju, 100% naravne, zaradi česar boste doživeli bolj bogat in polnejši okus. Da ne omenjam koristi za zdravje, ki jih lahko uživate iz neštetih antioksidantov, ki jih najdemo v vsaki skodelici. 

Zato je varno reči, da je bolje, če uživate ob čudoviti skodelici razsutega čaja in si privoščite bolj celovito in okusno skodelico; ne da bi bilo potrebno pripravljati prah, ki je ostal iz procesa priprave čaja.

 

Razmislite o vložku v boljše čajne pripomočke. In predvsem sledite svojim okusom! Če pijete, kar imate radi in verjamete v nekaj, kar je za vas dobro in smiselno, nikoli več ne boste gledali na čajne vrečke enako kot na razsuti čaj.