Čajne AROME

 

Aromatiziranje čaja je stara tradicija, ki je zelo značilna za območja z dolgo čajno kulturo, kot sta Indija ali Kitajska. Danes imajo arome včasih tudi negativen prizvok, saj je pogosto premalo znanja o aditivih v hrani. Tukaj najdete pregled najpomembnejših informacij na temo arom in aromatizacije.

 

Kaj so arome?

Aroma je grška beseda za začimbe ali dišave in označuje vonj ali okus. V živilski industriji obstaja pravna razlika, na katero se delijo arome:

  • NARAVNO- IDENTIČNE AROME
  • NARAVNE AROME

 

Naravne arome pa delimo na:

  • Naravne substance
  • Ekstrakti
  • Reakcijski okusi
  • Arome dima

Naravno-identične arome

Tehnično jih štejemo za tako imenovane sintetične arome, vendar jih NE SMEMO zamenjati za umetne arome, ki niso dovoljene v živilih (ki se proizvajajo in uporabljajo za čistila, dezodorante v zraku… in so po zakonu prepovedane za uporabo v živilih.)

Naravno-identične arome se pridobivajo iz naravnih virov in imajo enako molekularno strukturo kot ustrezna naravna aroma. Okus, vonj in celoten videz okusa kombinirajo tako imenovani “ključni okusi” – za dosego želenega okusa se takšni ključni okusi izvlečejo iz naravnih sestavin in primerno kombinirajo.

Naravne arome

so bodisi naravni dodatki, kot so začimbe ali cvetovi, ali pa se iz naravnih sestavin pridobivajo z destilacijo, ekstrakcijo itd.

  • Deli rastlin: koščki sadja, zelišča, brsti, cvetovi (vrtnica, jasmin, osmantus….)
  • Začimbe: cimet, nageljnove žbice, ingver, poper … so pogosto del čajnih mešanic
  • Izvlečki arome: eterična olja, koncentrat sokov, zeliščni ali začimbni sirupi
  • Arome dima: skozi postopek dimljenja
  • Reakcijski okusi

Naravne arome se razvijejo z:

  • Naravnimi procesi (zorenje sadja)
  • Oksidacija ali fermentacija
  • Vročina (praženje, kuhanje na pari, sušenje) – to razvije tako imenovane reakcijske okuse
  • Obdelava (rezanje, trganje, sekanje)
  • Fizikalni procesi (stiskanje, ekstrahiranje, destilacija)

Zakaj se čaju dodajajo arome?

Kot smo že omenili, so arome v Indiji in na Kitajskem že dolgo tradicija pridelave čajev in ustvarjanja čajnih specialitet. Danes se aroma v čaju uporablja iz različnih razlogov – po eni strani omogoča ustvarjanje različnih mešanic in okusov, po drugi strani pa zagotavlja nespremenjeno (kostantno) kakovost in količino. Uporaba naravno-identičnih arom omogoča pridelavo, neodvisno od pridelka in podnebja, pri pridelavi pa ni treba čakati na sezonske sestavine, kot so jagode ali pomaranče.

V podjetju Infinitea ponujamo široko paleto čajev, zato lahko vsi, ki se želijo izogniti aromam, izbirajo med našo ponudbo klasičnih čajev. Na voljo je velika izbira črnih, zelenih, oolong in belih čajev brez arom.