Catuaba – Brazilsko drevesce za večje zadovoljstvo in sproščenost

Catuaba pomeni »tisto, kar daje moč Indijancem«, in prav ti avtohtoni prebivalci severne Brazilije so prvi odkrili njeno neverjetno moč pri premagovanju fizične in psihične utrujenosti.

 

Ljudje, ki so brez energije, so pogosto izčrpani, čustveno prazni in nezadovoljni na mnogih življenjskih področjih. Če pa pomislimo na Brazilce, lahko ugotovimo, da nam ti pomenijo sinonim za energičen, topel, vesel narod, ki ga obdaja avra seksualnosti.

Delež tega zadovoljstva gre zagotovo pripisati lubju drevesa catuabe, ki se v tradicionalni brazilski medicini uporablja kot stimulans centralnega živčnega sistema in med drugim pripomore k večji želji po spolnosti.

Da se ne razumemo napak – catuaba nikakor ni zdravilo po načelu viagre, ampak na osnovi pozitivnih učinkov vpliva na razpoloženje.

 

V lubju drevesa je namreč skupina treh alkaloidov, ki s stimulacijo živčevja privedejo do večje energičnosti in zadovoljstva, hkrati pa zdravilne učinkovine pomirjajo živce, zmanjšujejo tesnobnost in sproščajo, kar je osnova za bogatejše spolno življenje. Za dobro počutje poleg alkaloidov skrbijo tudi čreslovine, fitosteroli in flavonoidi, ki jih sicer najdemo v stročnicah, oreščkih, sadju, zelenjavi, kavi in vinu. Te učinkovine catuabi podarjajo kar nekaj nevroloških prednosti – prispevajo k boljšemu spominu in možgane varujejo pred degenerativnimi boleznimi, povezanimi s staranjem.

Afrodiziak, ki prinaša pozitivno energijo ter bogatejše čustveno življenje

Že pred več sto leti je brazilsko pleme Indijancev Tupi odkrilo, da lubje catuabe vsebuje lastnosti afrodiziaka. Uživanje te rastline je tako postalo del njihove kulture, saj so jo redno uporabljali z namenom, da bi spodbudili notranje zadovoljstvo, obogatili čustveno življenje in povečali libido. Catuaba je prav tako visoko cenjena med severnoameriškimi zdravilci in zeliščarji, kar pa zadeva sodobno znanost, ta seznam pozitivnih lastnosti uživanja catuabe iz dneva v dan podaljšuje. Pri nas sicer še ni tako priznana, a zaradi neverjetnih učinkov, ki jih ponuja, njen čas zagotovo še prihaja.

 

 

 

V raziskavi na univerzi Santa Catarina v Braziliji so znanstveniki dokazali, da uživanje catuabe poveča produkcijo hormona sreče – serotonina – v telesu, pri čemer se sprošča tudi dopamin. Ta mobilizira energijske vire telesa, da smo dejavnejši, živahnejši in dobre volje, medtem ko pomanjkanje omenjenih hormonov povzroča nespečnost, brezvoljnost, razdražljivost ter celo depresijo in občutek čustvene praznine. Zaradi učinka večje vzdržljivosti, energičnosti in doseganja dobrih športnih rezultatov se uživanje catuabe priporoča tudi vsem športnikom, pa naj bodo to profesionalci ali pa zgolj ljubitelji športa.

Vir: Bodi eko

 

 

 

V naši spletni trgovini najdete Catuabo v čaju AFRODIZIAK