Najboljša zelišča za občutljiv želodec

Mastna hrana, velike porcije, stres, žalost ali frustracija: včasih je želodec preobremenjen in nam daje občutek težav. Zelišča lahko olajšajo bolečine v trebuhu, občutke polnosti in slabosti. Pomagajo želodcu, da se spet umiri.

Janež, koromač in kumina so se izkazali kot zdravilci proti želodčnim bolečinam. Vsebovana eterična olja popuščajo napete mišice in delujejo proti napenjanju in občutkom polnosti. Obstaja veliko prebavnih čajev, ki vključujejo te tri želodčne pripomočke.

Janež, koromač in kumina za bolečine v želodcu

Janež, koromač in kumina niso učinkoviti le kot čaj. Tudi obdelani neposredno v posodah razbremenijo želodec. Janež in kumina sta idealna spremljevalca za dišavno hrano, kot sta leča in zelje. Gomoljev koromač je okusen kuhan v zelenjavni juhi in ​​celo kot priloga ter pospešuje prebavo zahvaljujoč eteričnim oljem, ki jih vsebuje.

Rozina lajša bolečino in občutke polnosti

Rozina, ki je povezana s kamilico, je manj znana kot pomoč želodcu. Vsebuje tudi eterična olja, ki imajo antispazmodični in protivnetni učinek. Grenke sestavine spodbujajo nastanek želodčne kisline in žolča ter podpirajo prebavo težkih in z maščobami bogatih jedi. Napihnjenost in občutki polnosti se lahko ublažijo. Izvlečki bršljana se lahko uporabljajo na podoben način kot kamilica in jih lahko pripravimo na primer kot čaj.

Ingver se bori proti slabosti

Če vam stres povzroči slabost ali če se morate med potovanjem spopadati s slabostjo, lahko poskusite z ingverjem. Ingver lahko pomaga tudi proti jutranji slabosti v nosečnosti. Vendar je treba uporabo nato uskladiti z zdravnikom. Korenina je bogata z eteričnimi olji in ostrimi snovmi, ki spodbujajo tvorbo želodčne kisline in tako podpirajo prebavo.

Začinjene snovi prav tako zmanjšujejo slabost in slabost. Po mnenju nutricionistov lahko ingver celo zmanjša simptome stresa, kot je povečano znojenje, saj imajo sestavine sproščujoč in prijetno segrevajoč učinek – ne da bi spodbudili pretok znoja.

Pelin spodbuja apetit

Tisti, ki jih v čustveno zahtevnih časih lakoti, lahko uporabijo pelin kot oporo. Pripravljen kot čaj ima pelin zelo grenak okus zaradi glavne snovi absinta, vendar spodbuja slinjenje in tvorjenje želodčne kisline. Prebavni hormoni in žolčne kisline se vse bolj tvorijo in poleg apetita podpirajo prebavo. Napihnjenost in občutke polnosti lahko ublaži tudi pelin. Zelišče je na voljo v lekarni. Najboljše mesto za nasvet je odmerjanje in priprava. Če ga zaužijete preveč, tvegate slabost, bruhanje in zaspanost kot stranski učinek.

Zdravilne rastline uporabljajte le ciljno

Na splošno je pri uporabi zdravilnih rastlin vedno treba uporabiti samo za priložnost in jih ne jemljemo v daljšem obdobju in v večjih odmerkih. Ker aktivne sestavine na rastlinski osnovi lahko povzročijo tudi stranske učinke, če jih telesu dovajamo v večjih količinah. Če se želodčno nelagodje po nekaj dneh ne izboljša, se morate kot previdnost posvetovati z zdravnikom, da izključite resnejše bolezni.