ČRNI ČAJ

Črni čaj izdelujejo iz listov grma, imenovanega Camellia sinensis . Postopek, imenovan oksidacija, spremeni liste iz zelene v temno rjavkasto-črno barvo. Oksidacija pomeni, da so listi izpostavljeni vlažnemu zraku, ki je bogat s kisikom.Proizvajalci čaja lahko nadzorujejo količino oksidacije. Črni čaj je popolnoma oksidirani čaj. Zeleni čaj prihaja iz iste rastline, vendar ni oksidiran.

 Že pred približno 5000 leti so v Aziji gojili čajne rastline, iz katerih še danes pridobivajo čaj. Pobirajo se le zgornji listi in brsti. Medtem ko se zeleni čaj takoj posuši, listi fermentirajo za črni čaj. To pomeni, da jih zdrobimo v valjarju, tako da več kisika doseže celice.

 

Prepričanje, da črni ni tako zdrav kot zeleni čaj, sedaj ne drži. Črni listi vsebujejo tudi tako imenovane polifenole. Polifenoli so antioksidanti, ki lahko pomagajo zaščititi vaše celice pred poškodbami DNK. 

Spodaj je 11 zdravstvenih koristi črnega čaja, čeprav je treba opozoriti, da je treba črni čaj uživati ​​brez dodatkov, kot sta mleko ali sladkor, da bi resnično izkoristili njegove koristi.

1. Ustno zdravje

Študije, ki jih financira Združenje za raziskovanje zdravja čajev, kažejo, da črni čaj zmanjšuje nastanek oblog in omejuje rast bakterij, ki spodbujajo nastanek votlin in zobne gnilobe. Polifenoli, ki jih najdemo v črnem čaju, ubijajo in prekašajo bakterije, ki povzročajo votline, pa tudi ovirajo rast bakterijskih encimov, ki tvorijo lepljiv material, ki nase veže plake.

2. Boljše srce

Kot so ugotovili Arab L. et al. v svojem raziskovalnem dokumentu iz leta 2009 z naslovom “Uživanje zelenega in črnega čaja in tveganje za možgansko kap: metaanaliza” je razvidno, da so ne glede na državo porekla ljudje, ki so zaužili 3 ali več skodelic čaja, za 21% nižje. možganska kap kot ljudje, ki na dan zaužijejo manj kot 1 skodelico zelenega ali črnega čaja.

3. Antioksidanti

Črni čaj vsebuje polifenole, ki so tudi antioksidanti, ki pomagajo blokirati poškodbe DNK, povezane s tobakom ali drugimi strupenimi kemikalijami. Ti antioksidanti se razlikujejo od tistih, ki jih dobimo iz sadja in zelenjave, zato lahko kot reden del naše prehrane zagotavljajo dodatne koristi za zdrav življenjski slog.

4. Preprečevanje raka

Čeprav je potrebnih veliko več raziskav, da bi samozavestno predlagali tehnike preprečevanja raka, nekatere raziskave z leti kažejo, da lahko antioksidanti, kot so polifenol in katehini v čaju, pomagajo pri preprečevanju nekaterih vrst raka. Predvideva se, da imajo ženske, ki redno pijejo črni čaj, manjše možnosti za raka na jajčnikih kot njihove kolege.

5. Zdrave kosti

Prav tako se domneva, da imajo redni uživalci čaja močnejše kosti in manjšo verjetnost za razvoj artritisa zaradi fitokemikalij, ki jih najdemo v čaju.

6. Manjše tveganje za diabetes

Na podlagi raziskovalne študije starejših ljudi, ki živijo na sredozemskih otokih, je bilo ugotovljeno, da so imeli ljudje, ki so dolgo zmerno uživali črni čaj (zmerno 1-2 skodelice na dan), 70% manj možnost nastanka ali razvoja diabetesa tipa 2. 

7. Reševanje stresa

Vsi se zavedamo in dobro izkušamo pomirjujoče in sproščujoče prednosti črnega čaja. Študije kažejo, da vam aminokislina L-teanin, ki jo najdemo v črnem čaju, ne samo, da vas upočasni po dolgem dnevu in vam pomaga, da se sprostite in bolje koncentrirate. 

Izkazalo se je tudi, da črni čaj ob redni porabi v zmernih količinah zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola.

8. Boljši imunski sistem

Črni čaj vsebuje alkilaminske antigene, ki pomagajo povečati naš imunski odziv. Poleg tega vsebuje tudi tanine, ki se lahko borijo proti virusom, zato nas v vsakdanjem življenju ščitijo pred gripo, želodčno gripo in drugimi tako pogostimi virusi.

9. Zdravi prebavni trak

Poleg izboljšanja imunskega sistema tanini imajo tudi terapevtski učinek na želodčne in črevesne bolezni ter pomagajo zmanjšati prebavno aktivnost.

10. Povečana energija

Za razliko od drugih pijač, ki imajo sorazmerno večjo vsebnost kofeina, lahko nizke količine čaja pomagajo povečati pretok krvi v možgane brez pretirane stimulacije srca. Spodbuja tudi presnovo in dihala, pa tudi srce in ledvice.

11. Faktor sreče

Če se vam bo s popolno skodelico čaja nasmehnil in dopustil, da se srce malce razvaja, kaj bi lahko škodilo?

11 razlogov, zakaj bi morali piti črni čaj pogosteje. Ko ga pijete brez dodatkov, kot sta mleko ali sladkor, boste občutili več njegovih zdravstvenih koristi!

Že stoletja velja za eleganten užitek ob pitju in prijetno druženje. Indija, Kitajska in Šrilanka so že generacije vodilni dobavitelji izvrstnih črnih čajev.

VIR: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/11-benefits-black-tea.html