Gojenje, obiranje in predelava Senche

Čaj Sencha velja za najbolj priljubljen čaj na Japonskem in je zaradi svojega blagega in neškodljivega okusa zelo priljubljen pri neizkušenih pivcih čajev. Ta lahka aroma, ki se močno razlikuje od drugih japonskih čajev, kot sta gyokuro in matcha, izvira iz različnih načinov predelave, kot je gojenje senche in ostalih sort.

Sencha Blätter BlattbildSencha velja za najbolj priljubljen čaj na Japonskem in predstavlja skoraj tri četrtine tamkajšnje proizvodnje čaja. Blag in traven okus sorte je še posebej priljubljen pri začetnikih in ponuja odlično izhodišče za raziskovanje raznolikosti japonskega zelenega čaja.

Nabiranje in gojenje senche

Sencho gojijo v vseh prefekturah za pridelavo čaja na Japonskem, kar pravzaprav ni presenetljivo zaradi ogromnega obsega proizvodnje. Zaradi različnih podnebnih razmer ima to seveda nekaj razlik, tako glede na čas nabiranja kot tudi na ritem obiranja.

Ponekod lahko začnete liste nabirati aprila in to ponoviti do petkrat. V drugih regijah pa je mogoče prvo žetev opraviti šele maja, zato je ni mogoče izvajati tako pogosto.

Sencha - Blätter in Schale

Vendar pa različne podnebne razmere na splošno manj vplivajo na različne okuse tega zelenega čaja – za to je odvisen predvsem čas žetve.

Torej je prvo nabiranje (ki ga pogosto imenujemo “first flush”) vedno najboljše in veliko bolj kakovostno od tistega, ki sledi kasneje. Razlike med posameznimi cikli nabiranja so lahko celo tako velike, da mnogi kmetje čajev ne naredijo druge žetve Senche, da ne bi “dobrega” imena pokvarili s  slabšim čajem – zato prodajajo samo absolutno vrhunski čaj.

Na Japonskem nabiranje v nasprotju z drugimi rastočimi regijami izvajajo skoraj izključno mehanično s strani najbolj znanih kmetov in s pomočjo najnovejših strojev.

“Posebnosti” pri gojenju senche

Velika razlika med sencho in drugimi japonskimi čaji ni posledica različnih časov nabiranja ali tehnik nabiranja, ampak predvsem zaradi razlik v gojenju čajnih grmov.

Medtem ko so polja pokrita s katranom pred nabiranjem gyokuro ali matche, da se zmanjša izpostavljenost soncu, se čaj sencha goji na odprtih poljih do žetve. Na teh tako imenovanih vrtovih so čajni listi vedno izpostavljeni soncu.

Posledično sencha vsebuje razmeroma visok delež katehinov in grenkih snovi, medtem ko je delež klorofila nižji – ima okus v povsem drugi smeri kot gyokuro in drugi “žlahtni čaji”.

Poleg tega visoko sončno sevanje povzroča tudi večji delež vitamina C in drugih elementov, kar za okus pravzaprav ni pomembno.

Predelava senche

Glede predelave pa se sencha skoraj ne razlikuje od drugih standardnih različic zelenega čaja na Japonskem. To pomeni, da izbrani listi čajevca niso praženi kot običajno na Kitajskem, da bi preprečili oksidacijo. Namesto tega liste segrevamo v vroči pari.

Čaj nato s stroji oblikujemo. To zagotavlja, da se celične stene odprejo in aroma se lahko bolje razvije. Kasneje liste čaja posušimo na vročem zraku in nato pakiramo.

Vir: www.tee-atlas.com