Čaj za hujšanje: katere so najboljše sorte

Čaj ni le nizkokalorična in zdrava pijača. Zelišča v različnih sortah spodbujajo presnovo ali pomirjajo živce, nekateri spretno izbrani pa vam pomagajo tudi pri hujšanju.

Čaj za hujšanje: Mate čaj

Mate čaj je med vrstami čaja čudovit čaj za hujšanje: ta čaj vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Kofein in saponini pospešijo metabolizem in vam pomagajo pri porabi kalorij. Mimogrede, sveže liste mate žvečijo na izvorni celini južni Ameriki, da zatirajo občutke lakote.

Mate vsebuje kofein, ki vas lepo zbudi in tudi zmanjša občutek lakote. S kavo ni ravno primerljiv, saj se kofein kombinira z drugimi aktivnimi sestavinami.

Idealen čas dneva: zjutraj.

Čaj za hujšanje: Ingverjev čaj

Ingverjev čaj je vsestranski talent: ingver vsebuje veliko pomembnih vitaminov, kot so vitamini A, B in C ter minerali (kalij, železo, kalcij, magnezij, natrij) in je zato dober pomočnik našemu imunskemu sistemu, zlasti pozimi.

Ingverjev čaj naj bi poživljal telo in um, eterična olja, ki jih vsebuje ingver, pa imajo pomirjujoč učinek na slabost. Ingverjev čaj je še posebej primeren kot shujševalni čaj, ker pospešuje presnovo in izgoreva kalorije. Poleg tega čaj podpira celotno prebavo in razstruplja telo.

Idealen čas dneva: skodelica po vsakem obroku.

Čaj za hujšanje: Beli čaj

Vsestranska zdrava pijača in okusen čaj za hujšanje. Beli čaj podpira obrambo telesa, ki na dieti včasih nekoliko oslabi. Prav tako podpira presnovo maščob.

Pri pripravi upoštevajte: tako kot pri zelenem čaju ne nalijte vrele vode, temveč približno 70 stopinj vroče vode.

Idealen čas dneva: popoldne.

Čaj za hujšanje: Oolong čaj

Oolong čaj velja za optimalen čaj za hujšanje. Priporočamo tri do štiri skodelice na dan.

Skrivnost: vsebovani saponini pomagajo telesnim encimom pri razgradnji maščob, tako da se lahko izločijo neprebavljeno. Kofein dodatno poveča presnovo. Na Kitajskem čaj zato pogosto postrežejo z mastno hrano.

Čaj vsebuje tudi antioksidante, ki pomagajo razstrupiti telo! Oloong čaj ni črni niti zeleni čaj, saj s časom oksidacije leži med obema sortama, zato se govori o pol fermentiranem čaju. Združuje aktivne sestavine obeh čajev, vendar ima manj kofeina kot črni čaj.

Idealen čas dneva: ves dan. Zaradi nekoliko nižje vsebnosti kofeina je primeren tudi za prijetne večerne ure.

Čaj za hujšanje: čaj šentjanževke

Rastlina z rumenimi cvetovi stimulira telesu lastni hormon sreče serotonin. S tem boste shujšali in nadomeščali majhne kalorične rituale nagrajevanja, kot je razkošen obrok, ki vas samo utrudijo.

Idealen čas dneva: opoldne. Tedaj se krivulja uspešnosti in motivacije spusti na nič. Čas za oddih in obnovitveni čaj, ki ga lahko uporabite kot naravni ojačevalec razpoloženja.

Čaj za hujšanje: Zeleni čaj

Načeloma je vsak zeleni čaj dobra podpora prehrani zaradi taninov, ki jih vsebuje. Poznavalci čajev še posebej priporočajo sorti Gyokuro in Sencha. Grenke snovi, vsebovane v zelenem čaju, imajo zaviralec apetita in zmanjšujejo željo po sladicah. Kofein zelenega čaja ima poživljajoč učinek, spodbuja presnovo in s tem povečuje porabo energije. Skupaj s katehini, ki jih vsebuje, zmanjšuje absorpcijo maščob v želodcu in črevesju. Poleg tega ima zeleni čaj regenerativni učinek na črevesje.

Idealen čas dneva: 2 do 3 skodelice na dan, ki jih je po možnosti piti zjutraj in opoldne – ker kofein čaj poživi.

Čaj za hujšanje: Rooibos čaj

Čaj iz Južne Afrike je naravni zaviralec apetita in vam pomaga shujšati, ker ustavi hrepenenje po sladicah. Predvsem zaradi sladkega okusa. Kombinacija rooibos čaja z vaniljo poveča učinek (preprosto postrgajte strok in dodajte). Rooibos vsebuje številne minerale in nenavadno veliko železa za čaj.

Idealen čas dneva: popoldne.

Čaj za hujšanje: Hmeljev čaj

Za hujšanje je najbolje kombinirati hmeljev čaj z baldrijanom. Dovolj je ena skodelica, okus ni tako močen, a učinek na centralni živčni sistem je zelo pozitiven. Čaj vam pomaga, da se sprostite.

Idealen čas dneva: zvečer. Čaj iz hmelja pomirja živce in vam pomaga zaspati.

Vir: https://eatsmarter.de