Čaj Bancha

Bancha je na Japonskem zelo priljubljen zeleni čaj. Ta sorta, ki nam je zaradi manjše kakovosti premalo znana, je še posebej priljubljena za vsakdanje priložnosti in je po okusu zelo podobna nekoliko bolj kakovostni senchi.

Ime: Bancha (番 茶)

Proizvodno območje: Japonska
Čas trgatve: od maja do julija
Okus: blag in nekoliko bolj zemeljski kot sencha
Kakovost: preprost, nizkokakovosten čaj
Priprava: 1 nivo čajne žličke na skodelico pri 60 ° do 90 ° Celzija
Čas kuhanja: 2 – 3 minute
Barva skodelice: zelena do rumenkasta

Bancha je sorta zelenega čaja. Na Japonskem ima bancha veliko oboževalcev in je zaradi nizke cene še posebej priljubljen v vsakdanjem življenju. Po senchi je čaj z drugim najvišjim tržnim deležem v “Deželi vzhajajočega sonca”.

Kot smo že omenili, je to predvsem posledica dejstva, da bancha zaradi dokaj zmerne kakovosti ni predraga. Drugi dejavnik, ki bi moral prispevati k njegovi priljubljenosti, je njegova zelo nizka vsebnost kofeina v primerjavi z drugimi čaji. Ta zeleni čaj vsebuje skoraj 60% manj kofeina. Je ena redkih sort, ki jo lahko pijemo tudi zvečer, ne da bi to vplivalo na nočni spanec.

Gojenje in žetev

Bancha in sencha se nabirata na istih poljih in za razliko od na primer polsenčnega čaja Gyokuro ostaneta izpostavljena soncu skozi celotno rastno sezono.

Razlika med tema dvema vrstama zelenega čaja je v tem, da se sencha pridobiva iz prvega in pogosto tudi iz drugega nabiranja čajnih grmov. Za pridelavo banche pa se uporabljajo čajni listi iz zadnje letine, pa tudi odvečni listi senche.

Kot pri vseh čajnih grmih tudi prvo nabiranje velja za kakovostno, saj so bili listi med rastjo manj izpostavljeni soncu in tako nastajajo boljše arome. Bancha kot “kasnejša sorta” je zato v primerjavi z sencho precej slabih arom in pikantnega okusa.

Proizvodnja

Za razliko od kitajskih zelenih čajev japonske različice običajno niso praženi. Oksidacija nabranih listov se na banki ustavi tako, da jih na kratko segreje v vodni pari.

Liste čaja nato valjamo v strojih in posušimo z vročim zrakom.

Kakovost in okus

Kot smo že omenili, bancha po kakovosti in okusu ni eden najboljših čajev. Ime sorte kaže tudi na to dejstvo. Besedo bancha lahko razdelimo na dva zloga “Ban” in “Cha”, ki skupaj pomenita nekaj kot “navadni čaj”.

Bancha, ki je sicer po okusu zelo podobna senchi, nima velikega števila finih arom in ima sorazmerno trden okus z močno zemeljsko noto – dober, a okus je daleč odmaknjen od bolj žlahtnih sort!

Priprava

Kot je običajno pri večini zelenih čajev, se bancha pripravi tudi z vročo vodo pri temperaturi od približno 70 ° C do 80 ° C.

Potreben čas stanja pa se lahko razlikuje od ene do dveh minut in pol, odvisno od sorte. Listi v nobenem primeru ne smejo dlje ostati v vodi, saj bancha po treh minutah zelo hitro postane grenka.

Zanimivost

Velika prednost banche je dejstvo, da ta zeleni čaj vsebuje malo kofeina v primerjavi z drugimi čaji. Zaradi tega je bancha eden redkih čajev, ki bi ga lahko postregli tudi starejšim otrokom.

 

Vir: www.tee-atlas.com