9 razlogov, zakaj bi morali piti čaj vsak dan

Zjutraj, opoldne ali zvečer: skodelica čaja je vedno primerna za napolnitev baterij ali za kratko sprostitev.

Statistični podatki kažejo, da v Nemčiji, Švici in Avstriji uživajo več kave kot čaja. V Nemčiji vsako leto spijejo približno 165 litrov kave – samo 28 litrov čaja. Po svetu pa so stvari videti zelo drugače: po vodi se nobena druga pijača ne uživa toliko kot čaj. Po vsem svetu na leto popijejo v povprečju 450 skodelic na osebo. Toda v čem je skrivnost čaja? Kakšne so prednosti čaja pred kavo?

1 – 9 razlogov: Čaj vas ohranja mlade

Nicolai Kuhnert, kemik z univerze Jacobs v Bremenu, je ugotovil, da naj bi štiri skodelice čaja na dan podaljšale življenje za pet let. Polifenoli, ki jih najdemo v zelenem in črnem čaju, vdrejo v celice in ščitijo naš genetski material pred negativnimi zunanjimi vplivi.

shutterstock 237037201

2 – 9 razlogov: Zeleni čaj ohranja vaše zobe zdrave

V državah, kjer se pije veliko zelenega čaja, je kariesnih bolezni pogosto manj kot drugod. Tanini čaja zavirajo rast bakterij v ustih, kar ne samo, da zdrave zobe, ampak so tudi bolj beli.

3 – 9 razlogov: Aryuveda čaj kot čudežno zdravilo za stres ali neučakanost

Ajurveda v prevodu pomeni veda o življenju. Ayurveda ˝Ayur˝pomeni življenje in ˝Veda˝pomeni znanost. Aryuveda čaji so mešanice različnih zelišč in začimb, ki jih je mogoče prilagoditi po potrebi. Čaj Aryuveda je lahko spodbuden ali pomirjujoč – pravo čudežno zdravilo. Tipične začimbe za to so kardamom, cimet, ingver, sladka kopriva, klinčki, muškatni orešček, meta ali koromač. Vsebovana eterična olja se v telesu še posebej zlahka absorbirajo in hitro delujejo prek centralnega živčnega sistema.

4 – 9 razlogov: Čaj pomaga shujšati

Tisti, ki sledijo dieti, morajo veliko piti. Poleg vode čaj pogosto velja za idealno pijačo, ne samo zato, ker vsebuje veliko okusa in skoraj nič kalorij, ampak tudi zato, ker naj bi nekatere vrste čaja imele posebne učinke, za katere naj bi imelo podporne učinke pri dietah.

5 – 9 razlogov: Črni čaj vas zbudi

Za Britance skorajda velja za nacionalno pijačo – črni čaj. Skodelica vsebuje skoraj toliko kofeina kot skodelica kave. Zbudi vas, opazno poveča hitrost reakcije in uspešnost. Prednost čaja pred kavo je v tem, da čaj kaže veliko daljši učinek svojih lastnosti – čeprav ima kava hiter, intenziven učinek kofeina, se po nekaj minutah spet izravna.

Schwangere trinkt Tee

6 – 9 razlogov: Čaj krepi imunski sistem

Študije kažejo, da imajo uživalci čaja boljšo obrambo telesa od pivcev kave. Po mnenju znanstvenikov je to posledica aminokisline imenovane L-teanin. Toda številni vitamini, ki jih vsebujejo zeleni in zeliščni čaji, krepijo imunski sistem – zlasti v hladnih zimskih mesecih.

7 – 9 razlogov: Čaji so vitaminske bombe

Številni čaji pokrivajo pomemben del potrebe po vitaminih in mineralih. Samo ena skodelica zelenega čaja lahko vsebuje do 25% dnevne potrebe fluora in polovice mangana. Različne vrste sadnega čaja vsebujejo tudi veliko vitaminov.

8 – 9 razlogov: Čaj zmanjšuje tveganje za nastanek raka

Zeleni in črni čaj vsebujeta antioksidante, ki po raziskavah zavirajo rast rakavih celic. Funkcije, ki ščitijo srce, kot so znižanje ravni holesterola in zmanjšanje tveganja za nastanek krvnih strdkov.

9 – 9 razlogov: Čaj kamilice kot izjemen talent

Čaj kamilice je že od nekdaj dokazano domače zdravilo za “vse”. Čaj iz kamilice se najpogosteje uporablja pri prebavnih motnjah, napihnjenosti in bolečinah v trebuhu. Zaradi dobrega učinka je primeren tudi za menstrualne bolečine. Skodelica kamiličnega čaja pomaga tudi pri živčnosti in motnjah spanja – ima pomirjujoč učinek.

Medtem ko lahko kava zmanjša le spodbudni, a kratkotrajni učinek, čaj ponuja široko paleto funkcij in okusov. V ospredju je predvsem zdravstveni vidik. Če torej pijete čaj vsak dan, naredite sebi in svojemu telesu nekaj dobrega.

Vir: https://www.codecheck.info
Avtor: Antje Babbe