Učinki Matche

Matcha je japonski čaj, ki naj bi imel najbolj pozitivne učinke na zdravje. Zaradi tega je danes v Srednji Evropi zelo priljubljen.

Ne glede na to, kako pozitivni so učinki matche, pa ta čaj s svojim odličnim okusom  – velja za večni wellness napitek.

Matcha

Matcha je priljubljen zeleni čaj iz Japonske. Ta senčni čaj je običajno visokokakovosten, odlikuje ga grenak, a hkrati osvežujoč okus.

Vendar mnogi pozitivni učinki matche še niso dokazani. Ali je ta sorta res čudežno zdravilo, kot je oglaševano, trenutno ga preučujejo podrobneje. Gotovo pa je, da so temu čaju na Japonskem že dolgo pripisali določene “zdravilne moči” in da velja za najbolj zdrav tamkajšnji zeleni čaj.

Toda zakaj Matcha velja za tako zdravo?

Glavni razlog za prepričanje, da je skodelica matcha bolj zdrava, kot skodelica drugega zelenega čaja, ni v samem čajnem listu.

Posebnost pri matchi je nekoliko višja kofeinska raven in malo več L-teanina – dve snovi, ki se v večjih količinah pojavita tudi v drugih zelenih čajih in ki med seboj kombinirata, imata podoben učinek.

Kofein v čaju deluje spodbudno, medtem ko naj bi imel L-teanin sproščujoč učinek. Oba skupaj zagotavljata živahno in koncentrirano razpoloženje brez pretiravanja, kot nalašč za zapleteno delo.

Vendar pa, kot že rečeno, tudi druge vrste zelenega čaja imajo dokaj visok delež teh dveh snovi.

Še ena značilnost tega čaja je dejstvo, da se matcha pije kot čaj v prahu. Z drugimi vrstami čaja ne posežete samo po tistih delih lista, ki so topni v vodi in se tako odlepijo od listja, ko ga piješ. Tukaj piješ vse.

V primerjavi z ostalimi čaji, kjer se absorbira le 20% aktivnih sestavin, ki jih vsebuje list, se jih v matchi 100 odstotkov. Sem spadajo na primer nekatere sestavine, ki niso topne v vodi, kot je vitamin A, pa tudi številne druge koristne minerale in vlaknine.

Poleg tega med pitjem matche zaužijete tudi visoko koncentriran epigallocatechin galat, ki ga najdemo v tem čaju – na kratko EGCG.

EGCG

Antioksidant EGCG spada med katehine in ga najdemo v precej velikih količinah v vseh zelenih čajih. Na žalost je tako kot toliko drugih koristnih snovi v čajnem lističu tudi ta v vodi le delno topen, kar pomeni, da le majhen delež le-te pride v skodelico, ko se čajni lističi nalijejo – po drugi strani se v matchi vse absorbira.

Pozitivni učinki EGCG se zdaj zaupajo pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Ta katehin ponuja tudi veliko koristi kot “čistilec prostih radikalov”, kar pomeni, da je lahko še posebej učinkovit pri preprečevanju gripe.

Poleg tega naj bi ta sestavina varovalno vplivala tudi proti različnim vrstam raka, ker aktivne sestavine EGCG zavirajo rast krvnih žil in s tem zmanjšujejo širitev tumorjev.

Vir: www.tee-atlas.com