Priprava Matche

Na Japonskem je priprava matche z leti skoraj postala znanost. To je predvsem posledica dejstva, da ima ta čaj veliko pozitivnih učinkov na zdravje, za katere naj bi daleč presegli učinke običajnih zelenih čajev.

MatchaMatcha Tee besteht nicht aus Blättern sondern aus einem feinen Pulver.

Matcha je priljubljen zeleni čaj iz Japonske. Ta senčni čaj je običajno visokokakovosten, odlikuje ga grenak, a hkrati osvežujoč okus.

Ali je res, da se matcha resnično razlikuje od drugih zelenih čajev po zdravju, ni vprašanje. Ta članek govori o pravilni pripravi tega čaja v prahu, ki se ga moramo naučiti.

Pravilna priprava Matche

Japonska čajna slovesnost je sestavljena iz velikega števila korakov, procesov in pravil, ki so skrivnost celo za številne Japonce, ki se z njo niso ukvarjali. Ta slovesnost je za številne Evropejce toliko bolj nerazumljiva – saj gre resnično za pravilno pripravo zelenega čaja.

Naša načrt je pogosto veliko bolj enostaven: želimo si pripraviti okusen japonski čaj in nato uživati. Toda tudi če matcho pripravite na pragmatičen način, je treba upoštevati nekaj stvari.

To je najboljši način za začetek priprave dodatkov:

Postopek je v bistvu sestavljen iz predhodnega segrevanja bovle in namakanja metlice, kar naj bi olajšalo kasnejše pripravo čaja v prahu. Logično je, da lahko kombinirate tudi dva koraka in preprosto dodate toplo vodo v posodo za nekaj manj kot 10 minut.

Nato lahko odlijemo vodo in začnemo s prvim korakom priprave:

1. korak – dajte matcho v posodo

Ta prvi korak je precej enostaven. Z bambusovo žlico, ki ji pogosto rečemo chashaku, v to skodelico preprosto dodajte dva grama matcha praška (dva grama praška ustrezata približno dvema žlicama).

2. korak – prašek vmešajte v pasto

Potem je najbolje, da v posodo dodate majhno količino hladne vode. To lahko uporabite za mešanje praška v fino kremasto pasto in s tem preprečite, da bi se v zelenem čaju oblikovale majhne grudice.

3. korak – dodajte vodo in stepite z metlico

Nato morate v posodo dodati približno 80 ml vode. Ta ne sme biti preveč vroča, saj lahko v nasprotnem primeru vpliva na dober okus matche – 60 ° Celzija je v večini primerov idealno.

Der Matcha Besen besitzt 80 bis 120 Borsten

Nato s pomočjo metlice pomešajte matcho. Najbolje je, da z majhnimi, tekočimi premiki iz zapestja – močni in hitri premiki vodijo v slab rezultat.

Nasvet: Ta postopek je za večino ljudi lažji, ker sta roki pri tem v bolj udobni poziciji v odnosu do sklede.

Po približno 30 sekundah je treba površino zelenega čaja prekriti s kremasto in gosto peno – matcha je zdaj pripravljena in jo lahko pijete!

Dodatki

Če postopek za vas ni tako enostaven kot mnogi drugi, ne smete izgubiti potrpljenja, saj tudi v tem kontekstu noben mojster ni padel z neba. Če ste bolj pragmatični uživalec čaja, vam lahko priporočimo tudi naslednje nasvete:

Nasvet: Za stepanje uporabite mlečno peno

Takšna naprava je tudi vroč nasvet za vse tiste, ki matche še nikoli niso preizkusili.

Nasvet: Izogibajte se pretiranemu perfekcionizmu

Poleg tega se lahko včasih zelo pomaga izogniti pretiranemu perfekcionizmu pri pripravi matche. Ta čaj je resnično dober tudi brez pene!

Vir: www.tee-atlas.com