MATCHA: Zdrav energijski napitek iz zelenega čaja

Super pijača za prodajalce trendov: Namesto običajnih listov zelenega čaja uporabimo droben prah iz listov, ki razkrije svojo polno rastlinsko moč. Matcha nas ohranja budne dlje kot kava, pomaga nam shujšati in naj bi preprečeval raka.

 

Ta pijača s svojo strupeno zeleno barvo res ni privlačna za oko, vendar je zaradi svojega videza ne gre podcenjevati – saj je matcha vsestranska!

KAJ JE MATCHA?

Trend pijača iz Japonske je posebna oblika zelenega čaja, v kateri se v ultra fini prah predelajo le najboljši sestavni deli listov zelenega čaja. Na Japonskem je sorta zelenega čaja Tencha osnova matche. Budistični menihi so jo odkrili kot meditacijsko pijačo pred več kot 800 leti, potem ko je prah prišel na Kitajsko. Danes je ne pijemo samo z vodo, ampak tudi z mlekom, uporabljamo ga kot sestavino za kuhanje in pečenje, za sladoled ali sladice.

SESTAVA  MATCHE?

Matcha ima okus rahlo trten, malo travnat, kot močan zeleni čaj, vendar manj grenak. Prašek je dobre kakovosti, če ima kljub rahlo grenki noti tudi blag in sladek okus.

KAKO JO PRIDOBIVAMO?

Po trgatvi se listi zmeljejo z ročno narejenimi granitnimi kamninami na zelo fin, travno zelen prah. V nasprotju s poceni proizvodnjo čaja se stebla in žile čajnega lista ne uporabljajo pri proizvodnji tega zelenega čaja. Ker se na ta način proizvede največ 30 gramov matche na uro, je visoka cena praška povsem upravičena.

V zadnjih tednih njihove rasti (približno štiri do šest tednov pred trgatvijo) so čajne rastline zasenčene s temnimi preprogami. Posledično največ 15% sončne svetlobe doseže rastline, kar spodbuja tvorbo klorofila. Tako nastane močna zelena barva listov, ker več klorofila kot vsebuje, bolj je hranljiv čaj. Ker liste ročno nabiramo in parimo, so ohranjene vse dragocene sestavine.

MATCHA LAHKO PREPREČI RAKA

Matcha vsebuje veliko klorofila in antioksidantov, vključno s polifenoli in katehinom EGCG (epigallocatechin galat). Oba tvorita zaščito celic, saj lahko ujameta proste radikale in tako preprečujeta razvoj raka. Že majhen odmerek fenolne kisline lahko krepi zdravje. Skodelica čaja vsebuje 100 mg polifenolov – s skodelico kave je le 7 mg. Delež EGCG, katerega učinek je že dokazan v boju proti raku, je v čaju matcha kar 140-krat večji kot v običajnih zelenih čajih iz vrečke. Katehini lahko tudi uravnavajo holesterolovo ravnovesje in preprečijo tudi bolezni, kot sta Alzheimerjeva ali Parkinsonova.

ima tudi aminokisline, kot je L-teanin, ki ima pomirjujoč in uravnotežen učinek. Čeprav črni čaj vsebuje tudi teanin, ga del med fermentacijo razgradi, tako da ima lahko zeleni čaj večjo vsebnost teanina.

Ker je cel čajni list zmlet, vsebuje še druge dragocene sestavine za zdravje: vitamine, minerale in vlaknine iz zelenega čaja, ki se sicer pridobivajo med proizvodnjo.

Po mnenju japonskih raziskovalcev katehini iz čajnih listov spodbujajo izgubo maščobe v telesu – nenazadnje številne hollywoodske zvezde prisegajo na trend, ki ga pijejo med hujšanjem. Matcha je dobra zaščita kože za vse ljubitelje sonca in športnike na prostem: prosti radikali na soncu poškodujejo celične membrane kožnih celic in povzročijo, da se hitreje starajo. Katehini, ki jih vsebuje , delujejo kot krema proti gubam, saj preprečujejo, da bi radikali prodrli v kožo in zaradi tega bili videti bledi in nagubani.

Z MATCHO PROTI BOLEČINAM

Ko smo prehlajeni, je matcha tudi vroč nasvet za športnike, saj lahko matcha pomaga preprečiti bolečino v mišicah. V poštev pride določena snov iz čajnih listov, katehin EGCG, ki se uporablja tudi v boju proti boleznim, ki spreminjajo telesne celice, kot je rak (glej zgoraj). Zaradi te sestavine je matcha lahko tudi koristen pomočnik pri izgradnji mišic, ščiti mišična vlakna med treningom moči in ščiti pred oksidativnimi poškodbami mišic. Nasvet za matcha shake: sojino ali mandljevo mleko zmmešamo z matcho, vaniljevim in agavinim sirupom – in energetski šejk za prihajajočo športno enoto je pripravljen.

Ker je matcha zapletena in draga za proizvodnjo, je ni mogoče kupiti v vsakem supermarketu, temveč v izbranih čajnih trgovinah.

KAKO PREPOZNAMO PRAVO MATCHO?

Pravi čaj matcha se proizvaja izključno na Japonskem. Številni izdelki na trgu so pogosto “raztegnjeni” in jih po okusu in učinku ne moremo primerjati s pravim matcha čajem. Čeprav za pravi matcha čaj ni splošno veljavne etikete, organski pečat priča o njegovem izvoru.

Poskrbite tudi za to, da zdravi prah zelenega čaja resnično prihaja z Japonske. 100 gramov čaja lahko potem stane 30 evrov in več. Če kupite matcho iz drogerije za deset evrov na pločevinko, lahko domnevate, da je prašek slabe kakovosti.

KAKO SE SHRANJUJE MATCHA?

Matcha čaj je zelo nežen in ga je treba hraniti na hladnem in suhem. Na Japonskem prah hranijo v hladilnikih po mletju v posebnih mlinih iz granitnega kamna, ker prah zelo hitro izgubi svežino in lahko trpi njegov okus.

ZAKAJ JE MATCHA DOBRA?

Prava matcha vedno prihaja z Japonske. Vse drugo je ponarejeno. Prava matcha mora biti organska, sicer ne boste imeli koristi od njenih dragocenih rastlinskih snovi. Prava matcha je štiri tedne pred trgatvijo močno senčena, da zbere vso energijo v lističu. In prava matcha se počasi in nežno melje z uporabo tradicionalnih mlinov iz granitnega kamna. Pridelajo le 30 gramov na uro! Nič čudnega, da se 100 gramov dobrega matcha čaja začne pri 30 evrih. Vrhunsko kakovost lahko prepoznate po svetlo zeleni barvi in gladki, izjemno fini konsistenci praška.

Vir: Katharina Klein