PU-ERH

Pu-erh je staran, fermentiran čaj, ki prihaja iz pokrajine Yunnan na Kitajskem. Pu-erh čaj je edinstven, ker je narejen iz naravnega procesa fermentacije. Ta postopek oksidira liste rastline in povečuje njegove antioksidativne prednosti. Prispeva tudi k izrazitemu okusu in aromi čaja. Čeprav ima pu-erh trdno, zemeljsko podlago, se bo njegov okus sčasoma razvil. To pomeni, da dlje kot je staran, bolj okusen je.

Pu-erh čaj je ena najstarejših vrst čaja. V istoimenskem okrožju Pu Erh se že več kot 1700 let pije v visokogorju na približno 1500 do 2000 metrih na jugozahodu Kitajske v provinci Yunnan (provinca večne pomladi). Narejen je iz čajnih listov Qingmao, posebne podvrste čajevca (camilla sinesis). Ta poseben rod je pravzaprav bolj drevo kot rastlina, saj lahko zraste do 30 metrov visoko in do 800 let.

Kar pa je pri tem čaju posebnega, je predvsem poseben postopek zorenja, skozi katerega gre. Nekateri dozorijo šele čez 70 let! In tako kot pri rdečem vinu, tudi tukaj velja enako: starejše, kot je, bolj je dragoceno. Razvijajo se številne intenzivne arome: polnovredna, zemeljska, subtilno kisla, sladka. Pu-Erh naj bi bil v času dinastije Han (okoli leta 200 AD) celo odtehtal zlato! Nič čudnega, da se je takrat hranila predvsem od plemiških družin. Obstaja veliko mitov, ki ga obkrožajo – takrat kot zdaj. Zaradi tega je še posebej navdušujoč čaj, ki ga je vredno podrobneje pogledati.

Pu-Erh – zeleni čaj, črni čaj ali rdeč čaj?

Na vprašanje, kateri vrsti čaja pravzaprav pripada Pu-Erh, ni tako enostavno odgovoriti. Prvotno je pripadal zelenim čajem. Proces fermentacije in zorenja, ki se začne s sušenjem in skladiščenjem, naredi temnejši – nekakšen črni čaj. Na Kitajskem čaj v nasprotju z zahodom ne uvrstijo po barvi listov, temveč po infuziji. Zato je znan tudi kot rdeči čaj.

Kako se pripravi Pu-Erh čaj

Želena količina se s pomočjo posebnega čajnega noža odreže iz stisnjenega Pu-Erh čaja. Čaj sam je prelit z vodo pri 95 stopinjah Celzija, prva infuzija naj traja pol minute. Pu-erh čaj je bil v okviru kitajske čajne slovesnosti tudi že tisoč let ritualno pripravljen, pri čemer se z istim čajem izvaja do štiri infuzije. Pogosto se prva infuzija vrže stran – čaj se opere.

Vpliv na zdravje

Namesto čudežnega zdravila bi morali Pu-Erh obravnavati kot poživilo, kot posebno rdeče vino. Vsak strokovnjak za čaj bi ga moral poskusiti enkrat. Prekomerno uživanje, tako kot vse drugo, lahko negativno vpliva na zdravje. Čaj Pu-Erh je glede na svojo dovršeno pridelavo za kitajsko kulturo čaja ena najbolj vznemirljivih vrst čaja.

Pu-erh čaj je lahko odličen način za krepitev vašega splošnega zdravja in dodajanje več raznolikosti v vašo omarico za čaj.