ZGODOVINA ČAJA

Zgodovina čaja se začne na Kitajskem. Čaj  danes ni le priljubljen luksuzni dodatek, temveč pomembno kulturno bogastvo. Legendarna japonska zgodba o čaju ima tudi kitajske korenine. Preberite zanimiva dejstva o zgodovini čaja in o tem, kako je čaj prišel v Evropo.

Davno, leta 2737 pred našim štetjem, ena od mnogih legend o odkritju čaja pravi, da je na Kitajskem kraljeval cesar po imenu Shen Nung. Veliko pozornosti je posvečal čistoči, zato je pitno vodo vedno pustil, da zavre, preden jo zaužije. Nekoč je močan sunek vetra odnesel nekaj listov v posodo z vrelo vodo. Odnesel so jo k cesarju. Listi so prihajali iz čajne rastline, obarvali so vročo vodo zlato in dali čudovito aromo. Cesar Shen Nung je okusil vodo in bil navdušen nad njenim okusom in vonjem. In tako je čaj postal najpomembnejša pijača na Kitajskem. Njegov zmagoslavni pohod po svetu se je začel šele mnogo let kasneje.

Od kod prihaja čaj?

Kitajska s svojimi neštetimi čajnimi vrtovi velja za domovino gojenja čajev. Njenega začetka danes ni več mogoče natančno dokumentirati. Gotovo pa je, da je bil čaj, ki se je v glavnem uporabljal kot zdravilo, obdavčen že leta 221 pred našim štetjem: Glede na to je v dinastiji Qin že obstajal davek na čaj.

V času dinastije Tang, tj. Med letoma 618 in 907, je čaj postal priljubljena pijača na cesarskem dvoru in se je kot tak postopoma uveljavil v kitajskem višjem razredu. Budistični menihi igrajo pomembno vlogo v kitajski zgodovini čaja: v skladu s tradicijo so v tem času med meditacijo začeli piti čaj v samostanih. Čaj jim je pomagal, da so ostali budni. Običaj naj bi izviral iz samostana Lingyang visoko na sloviti gori Tai Shan, eni od petih svetih gora daoizma (vzhodni Eckberg). Od tam se je uporaba čaja razširila na druge samostane, dokler menihi končno sami niso zredili čaja. Prvo “Knjigo čaja”, tri zvezko “Peking”, so naročili nekateri trgovci s čajem iz Lu Yu, sirote, ki je odraščala v budističnem samostanu, ki se je prijel vzdevek “Bog čaja”, prav tako izvira iz dinastije Tang . V tem obdobju so Kitajci začeli izvažati čaj, sprva v Korejo in na Japonsko.

V času, ko je Kitajska vladala od dinastije Song, med letoma 960 in 1279, je vedno več družin, ki spadajo v višji razred kitajske družbe, pilo čaj. Takrat so potekala celo tekmovanja za določitev najboljšega čaja v cesarstvu. Ob vsem uživanju čaja se je prav tako nenehno razvijala tudi umetnost priprave čaja. V letih dinastije Yuan (1279 do 1368) je čaj postal pijača za vse Kitajce. In med dinastijo Ming (1368–1644) je sedemnajsti sin minskega cesarja Hongwuja Zhu Quan, ki je živel kot puščavnik, upokojen od ljudi, ustanovil novo šolo čajne umetnosti.

Pred kulturno revolucijo (1966 do 1976) je bilo na Kitajskem veliko javnih čajnih hiš. Večino so morali med revolucijo zapreti. Pod Mao Zedong so na Kitajsko zbežali ne le številni intelektualci, ampak tudi številni mojstri čajev. Tudi če tradicionalna kultura čaja v kitajskih družinah ne praznuje več tako, kot je bila nekoč, je danes mogoče opaziti renesanso, zlasti med premožnimi sloji prebivalstva. Kdor danes potuje na Kitajsko, bo v mestih spet našel javne čajnice.

Japonci od 8. stoletja našega štetja potujejo na Kitajsko, da bi preučevali budizem. Vendar pa niso le izvedeli vse o učenju Bude, ampak so se naučili tudi o čaju. A bilo je še dobrih šest ali sedem stoletij, preden je bil čaj na Japonskem tako priljubljen, kot je bil na Kitajskem. Japonci kitajske čajne kulture niso kopirali približno, ampak so razvili svojo lastno čajno kulturo, vključno s svojimi čajnimi ceremonijami, za katere je značilna predvsem lepa preprostost.