ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je ena najbolj zdravih pijač. Velja za “pijačo proti staranju.” Verjetno ste že veliko slišali o zdravstvenih koristih zelenega čaja, napolnjenega z antioksidanti in hranilnimi snovmi, ki so odlične za vaše telo in um. Zeleni čaj se oglašuje kot ena najbolj zdravih pijač na planetu.

Zakaj zeleni čaj?

Ta čaj se že tisoč let uporablja kot zdravilo, izvira iz Kitajske, a se široko uporablja po celotni Aziji. Ta napitek ima številne namene od zniževanja krvnega tlaka do preprečevanja raka.

Razlog, da ima zeleni čaj več koristi za zdravje kot črni čaj, je posledica predelave. Črni čaj se predela na način, ki omogoča fermentacijo, medtem ko se s predelavo zelenega čaja prepreči proces fermentacije. Zaradi tega zeleni čaj zadrži največjo količino antioksidantov in polifenolov, ki dajejo zelenemu čaju številne koristi.

11 zdravstvenih prednosti

Tu je seznam neverjetnih prednosti zelenega čaja – koristi, ki se jih morda niste zavedali. O nekaterih prednostih se še vedno razpravlja, zato prosimo, da sami raziskujete, če želite ta čaj uporabljati v zdravilne namene.

 1. Izguba teže. Poveča presnovo. Polifenol, ki ga najdemo v zelenem čaju, deluje na povečanje ravni oksidacije maščob in hitrost, s katero telo pretvori hrano v kalorije.
 2. Sladkorna bolezen. Očitno pomaga uravnavati raven glukoze in upočasni dvig krvnega sladkorja po jedi. To lahko prepreči visoke trne inzulina in posledično shranjevanje maščob.
 3. Srčna bolezen. Znanstveniki menijo, da zeleni čaj deluje na obloge krvnih žil, kar jim pomaga, da ostanejo sproščeni in lažje prenesejo spremembe krvnega tlaka. Lahko tudi ščiti pred nastankom strdkov, ki so glavni vzrok za srčni napad.
 4. Rak požiralnika. Lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na požiralniku, vendar tudi na splošno velja, da ubija rakave celice na splošno, ne da bi pri tem poškodoval zdravo tkivo.
 5. Holesterol. Zmanjšuje slab holesterol v krvi in ​​izboljšuje razmerje med dobrim holesterolom in slabim holesterolom.
 6. Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Kaže, da odloži poslabšanje, ki sta ga povzročila Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Študije na miših so pokazale, da zeleni čaj ščiti možganske celice pred umiranjem in obnavlja poškodovane možganske celice.
 7. Zobna gniloba. Študije kažejo, da lahko kemični antioksidant “katehin” v čaju uniči bakterije in viruse, ki povzročajo okužbe grla, zobni karies in druga zobna stanja
 8. Krvni pritisk. Redno uživanje zelenega čaja naj bi zmanjšalo tveganje za visok krvni tlak.
 9. Depresija. Theanin je aminokislina, ki jo naravno najdemo v čajnih listih. Ta snov naj bi imela sproščujoč in pomirjujoč učinek in bo koristila uživalcem čaja v veliko korist.
 10. Protivirusno in protibakterijsko. Čaj katehini so močna antibakterijska in protivirusna sredstva, zaradi katerih so učinkoviti za zdravljenje vsega, od gripe do raka. V nekaterih raziskavah je dokazano, da zeleni čaj zavira širjenje številnih bolezni.
 11. Nega kože. Očitno lahko pomaga tudi pri gubicah in znakih staranja. To je posledica njihovih antioksidativnih in protivnetnih aktivnosti. Študije na živalih in ljudeh so pokazale, da zeleni čaj, ki se uporablja lokalno, lahko zmanjša škodo na soncu.
Potencialna tveganja pitja zelenega čaja

V zelenem čaju je kofein. Če ste občutljivi na kofein, naj bo vaša skodelica na dan vaša meja. Tukaj je način, kako vam pomagajo zmanjšati kofein v njem: Zeleni čaj vsebuje tudi tanine (ki lahko zmanjšajo absorpcijo železa in folne kisline). Če ste noseči ali poskušate zanositi, potem zeleni čaj morda ni idealen za vas.

Kako ga piti?

Ob nakupu preko spleta lahko izbirate različne zelene čaje.

Poskusite lahko mešanje zelenega čaja z drugimi zdravimi sestavinami, kot je ingver .

Poskusite lahko tudi s to posebno vrsto zelenega čaja – matcha, ki ima gostejšo teksturo:  Kako izboljšati zdravje z zelenim čajem Matcha si preberete tukaj.

 

Zeleni čaj ima vrsto možnih koristi za zdravje.

Da bi se bolje počutili, shujšali in zmanjšali tveganje za kronične bolezni, boste morda želeli, da bi ta čaj predstavljal reden del vašega življenja.

Če želite poskusiti, je na spletu na voljo široka paleta zelenih čajev.