SADNI ČAJ

Sadni čaj je čaju podobna infuzijska pijača. Obstajajo klasični sadni čaji iz ene rastlinske vrste, kot je šipek, ter mešanice različnih vrst sadja. Okusi temeljijo na uporabljeni paleti sadja in segajo od sadne do cvetlične, sladke, pikantne ali fino suhe. Okus lahko določi čaj ali ga narekuje predviden (na primer zdravilni) učinek. Sadni čaji so brez kofeina in skoraj brez kalorij.

Razlika med sadnim in zeliščnim čajem ni jasna, navsezadnje so tudi zeliščni čaji narejeni iz posameznih delov rastlin. Razmejitev je torej prednostno v predvideni rabi ali uporabi.

Pri sadnih čajih se pojavljajo stopnje drobljenja sadja in zelišč. O grobem rezanju govorimo, ko se deli rastlin razrežejo do velikosti od 2 do 15 milimetrov, o finem rezanju pa, ko so velikosti med 0,2 in 2 milimetra. Poleg tega obstajajo tudi deli rastlin, ki sploh niso rezani, saj so že po naravi velikosti grobega kosa, kot je na primer seme komarčka ali brinove jagode.

Večina sadja, ki se uporablja v čajih, je gojenega. Nekatere plodove je še vedno nemogoče gojiti in jih je treba zbirati kot v preteklih časih, kot je recimo šipek. Sadni čaji so naravni izdelki. Na kakovost uporabljenih delov rastlin vplivajo podnebje, tla in vremenske razmere. Le-ta se lahko razlikuje od ene sezone do druge; tudi če rastlinski deli prihajajo iz istega območja rasti. Ustrezne dele rastlin poberemo, zberemo in posušimo na zemljišču za gojenje.