O ČAJU

Čaj prihaja iz čajne rastline “Camellia sinensis” in je infuzija iz posušenih ali fermentiranih listov, listnih brstov in občutljivih stebel. Naj vam podamo nekaj informacij o čaju.

Naj bo zeleni, črni ali beli – čaj je bila ena najbolj priljubljenih pijač že stoletja. Glavne države, ki gojijo čaj so Indija, Kenija, Šrilanka, Indonezija in Kitajska.

Prvič, listi se venijo takoj po nabiranju v venežnih tunelih ali pod odprtim nebom, da postanejo prožni za nadaljnjo obdelavo. Pri pripravi zelenega čaja si prizadevamo preprečiti fermentacijo s kratkim segrevanjem, praženjem ali parjenjem listov. Črni čaj na drugi strani dobi svoje značilnosti prav iz te fermentacije, ki nastane na celičnih stenah, razbitih z valjanjem listja in celičnim sokom, ki tam uhaja.

Čaj se razprostira v prostorih za fermentacijo in postopoma postane bakreno rdeč v reakciji na zrak. Poznejši postopek sušenja spremeni vlažne, bakreno rdeče liste v končni črni čaj. Po drugi strani pa se zeleni čaj le nekoliko spremeni. Na koncu se dobljeni surov čaj preseje v različne razrede glede na velikost listov. Večji listi tvorijo skupino vrhunskih čajev, ki jih najdete razsuti obliki, prah in ostanki pa se uporabljajo za poceni čajne vrečke.

Veliko je korakov, ki zahtevajo skrbno izbiranje rok in veliko znanja o čaju s strai voditeljev čajnih vrtov in izdelovalcev ekipe, da lahko pride čaj do nas.