BELI ČAJ

Beli čaj je znan kot ena najbolj občutljivih sort čaja, ker je tako minimalno predelan. Beli čaj pobiramo, preden se listi čajevke v celoti odprejo, ko mladi brsti še vedno prekrivajo drobne bele dlake, od tod tudi ime „beli“ čaj.

Te brsti in nepokrito listje iz najnovejše rasti na čajni rastlini nabiramo in nato hitro in natančno posušimo, zato listov ne smemo oksidirati, dokler listi, ki jih olupijo za pridelavo zelenega ali črnega čaja. Ta minimalna predelava in nizka oksidacija povzročata nekaj najbolj nežnega in svežega čaja, ki je na voljo.

Vrste belega čaja

Beli čaj, ki ga poznamo danes, je bil prvič tržno proizveden iz prvih sort rastlin belega čaja, odkritih v kitajski provinci Fujian v 1700-ih – Da Bai in Da Hao. Iz teh rastlin je bilo znano, da proizvajajo velike in lepe čajne brsti.

Ker je bilo te minimalno predelane in občutljive čaje, narejene iz mladih brstov, težko shranjevati in prevažati, ne da bi jih pokvarili, so bili beli čaji redko na voljo zunaj regij za gojenje čajev v provinci Fujian. Ko so se metode pridelave ohlapnega listnega čaja izboljšale, se je postopek za ustvarjanje belih čajev razširil zunaj Fujian province in v druge regije sveta, ki so žejni redkega in izvrstnega čaja.

Danes številne države zunaj Kitajske gojijo svoje različice belega čaja iz drugih sort čajnih rastlin. Nekatere najbolj priljubljene sorte belega čaja vključujejo:

 • Bai Hao Yin Zhen (Srebrna igla): Prava srebrna igla prihaja iz kitajske pokrajine Fujian in je gojena iz originalnih sort kitajske rastline belega čaja. Narejena je iz velikih, polnih brstov, prekritih z belimi, puhastimi dlačicami, ki dajejo čaju srebrno barvo, po kateri je imenovan.
 • Pai Mu Tan (White peony): To novejšo sorto belega čaja gojijo na Kitajskem in v drugih državah sveta. Gojijo ga lahko iz originalnega kitajskega grma belega čaja ali iz druge sorte. Običajno vključuje nekaj brstov, zmešanih z nepokritimi ali komaj odprtimi mladimi listi čaja.
 • Opica izbrala beli čaj: Po govoricah, da so ga nekoč obirale budistično usposobljene opice iz najvišjih vrhov divjega čajevca v gorskih regijah na Kitajskem, je “opica izbrala” izraz, ki se danes uporablja za označevanje zelo kakovostnega kitajskega čaja brsti in mladi listi čajevca.
 • Beli čaj Darjeeling: Ta sorta se ne goji iz prvotne kitajske sorte belega čaja, ampak iz čajnih rastlin, ki izvirajo iz indijske regije Darjeeling. Metoda predelave je podobna belim čajem Fujian, vendar je okus okusa precej drugačen.
  Vsebnost kofeina v belem čaju

  Za beli čaj velja, da je kofein nižji od zelenega ali črnega. Pokazalo se je, da je prvotna rastlina belega čaja Fujian, ki je rojena na Kitajskem, nižja v kofeinu kot druge čajne rastline. Toda druge sorte čajnih rastlin po vsem svetu, ki jih gojijo za beli čaj, morda nimajo toliko kofeina. Nekatere študije celo kažejo, da lahko nekateri beli čaji vsebujejo toliko ali več kofeina kot zeleni ali črni čaji, odvisno od tega, kje so bili gojeni in kako so bili predelani.

  Vsebnost kofeina v pijači, proizvedeni iz rastline s kofeinom, je navsezadnje različna, odvisno od številnih dejavnikov, vključno s tem, kje je bila rastlina gojena, kako je bila predelana in kako je bila na koncu pridelana za vašo skodelico. Če spremljate svoj vnos kofeina, morate vedno povprašati prodajalca čajev za natančne informacije o kofeinu za čaj, ki ga kupujete.

  Shranjevanje belega čaja

  Beli čaj zahteva podobne načine shranjevanja kot njegov nežni rojak zelenega čaja. Ti spodnji oksidirani čaji lahko ostanejo sveži do enega leta, če jih pravilno negujemo. Nekaj ​​nasvetov za shranjevanje je naslednje:

  • Čaj vedno hranite na hladnem, temnem mestu.
  • Čaj hranite ločeno od toplote, svetlobe, kisika in vlage in nikoli ne hranite čaja v hladilniku.
  • Čaj bo trajal dlje, če ga hranite v neprozorni, nepredušni posodi.
  • Ne dovolite, da čaj deli shrambo s predmeti, kot so kava in začimbami, ki lahko pustijo svoj okus v čajnih listih.

Po vsem povedanem je beli čaj odličen dodatek k vaši prehrani in ga je enostavno pripraviti. Ima subtilen, vendar osvežujoč okus in ga lahko uživamo tako vročega kot hladnega.